Επιχειρήσεις κρύβουν κρούσματα κορωνοϊού – Εργάζονται κανονικά υπάλληλοι σε αναστολή

«Άλλες επιχειρήσεις φέρνουν στην εργασία κανονικά, τους υπαλλήλους που βρίσκονται σε αναστολή». Αυτό τόνισε μιλώντας στο Radio North 98 και στην εκπομπή “Βόρειος Αντίκτυπος”, ο πρόεδρος του Εργατοποϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης κ. Χάρης Κυρπιανίδης.

Ο ίδιος περιέγραψε μια ζοφερή πραγματικότητα σε σημαντικό μέρος του ιδιωτικού τομέα, σε σχέση με την απειλή του κορωνοϊού.

«Επιχειρήσεις κρύβουν τα κρούσματα και απλά τα στέλνουν στο σπίτι, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν και να μην μπαίνουν σε καραντίνα οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, άλλες επιχειρήσεις φέρνουν στην εργασία κανονικά, τους υπαλλήλους που βρίσκονται σε αναστολή. Η επιθεώρηση εργασίας είναι αποδεκατισμένη, καθώς έχουν κι εκεί υπαλλήλους που νοσούν ή βρίσκονται σε καραντίνα. Δυστυχώς ακόμη και το πρωτόκολλο, που θα έπρεπε να ακολουθούν οι επιχειρήσεις, δεν είναι το ίδιο για όλους. Έχω ακούσει επιχειρήσεις που λειτουργούν κανονικά και άλλες ειδικά στην πρώτη καραντίνα να κλείνουν για 14 μέρες και απορούσα και εγώ ο ίδιος: “πώς γίνεται ο ένας να είναι 14 μέρες κλειστός και ο άλλος να μπορεί να λειτουργεί κανονικά”.»

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Κυπριανίδη, σε περιστατικό στη Θεσσαλονίκη, οι αρμόδιες αρχές είχαν ενημερωθεί. « Αρχές Απριλίου μ ένα συμβάν που είχαμε σε μια επιχείρηση στη Σίνδο, όλα αυτά έχουν καταγραφεί και έχουν αποσταλεί και έχουν ενημερωθεί και το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Εργασίας , στο πλαίσιο του πώς μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί μια επιχείρηση που είχε και νοσηλευόμενο κρούσμα και θανατηφόρο περιστατικό»

Την ίδια ακόμη κι όταν θέλει το ΕΚΘ να ενημερώσει τον ΕΟΔΥΥ για ανάλογα περιστατικά περιμένει στην τηλεφωνική γραμμή….αναμονής του ΕΟΔΥΥ και όχι μόνο. «Θα πρέπει να περιμένουμε κάποιες ώρες στα τηλέφωνα και να πάμε μπαλάκι από τον έναν στον άλλο μέχρι να καταλήξουμε κάπου για να αναφέρουμε την οποιαδήποτε καταγγελία. Ο ρόλος ΕΟΔΥΥ και Πολιτικής Προστασίας είναι σημαντικός. Θα έπρεπε να υπάρχει μια δομημένη οργάνωση σ αυτά τα όργανα σε συνδυασμό με επιθεώρηση και αστυνομία και να είναι αλληλένδετη η λειτουργία τους.»

 

Πηγή: typosthes.gr

Όλες οι αγγελίες εργασίας σε Ελλάδα και Κύπρο